Tervetuloa keskustelemaan työelämän muutoksista liittyen johtamiseen, työntekijyyteen sekä luottamusmiestoimintaan. Tämän blogin tavoitteena on tarjota näkemyksiä ja työkaluja vastuullisen työskentelyotteen kehittämiselle edellä mainituilla osa-alueilla.
Kirjoittaja on kauppatieteiden maisteri ja luottamusmies.
Aloitamme työsuhdetaitojen tarkastelulla.
Kirjoittaja on kauppatieteiden maisteri ja luottamusmies.
Aloitamme työsuhdetaitojen tarkastelulla.
Q: Onko joku hätänä?
A: Kyllä on! Meillä on työpaikalla huono johto, jonka vuoksi meillä on huonovointinen työyhteisö, jonka seurauksena oma työkuormani on kasvanut liian suureksi ja kärsin työstressistä. Minun pitäisi jaksaa vielä pitkään työelämässä. Kollegat ovat myös valitelleet samaa. Mikä avuksi?
Työyhteisöjen toimivuuden parantamiseksi ja kehittymiseksi, tässä blogissa tarkastellaan työsuhdetaitoja. Keskeiset asiat työsuhdetaitojen rakentumisessa ovat: johtaminen, kehittäminen sekä viestiminen. Näitä asioita käsittelen tässä blogissa monelta eri kantilta - painottuen omiin kokemuksiini, aikaisempaan tutkimukseen sekä ajankohtaisiin artikkeleihin. Tämä blogi soveltuu sekä esimiehille että työntekijöille.
On erittäin tärkeää kehittää omia työsuhdetaitoja, koska työsuhdetaitojen kehittämisessä ei ole pelkästään kyse itsestä vaan yhteisöllisten taitojen, eli työyhteisön, kehittämisestä - vain muuttamalla itseään voi vaikuttaa ympäristöönsä. Yritysten kannalta katsottuna on tavoiteltavaa, että ihmiset käyttäytyvät yrityksen kulttuurin mukaisesti ts. samankaltaisesti, jonka vuoksi olisi erittäin tärkeää valmentaa yksilön työsuhdetaitoja yrityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. On myös tärkeää muistaa, että yksilön intressit eivät eroa yrityksen intresseista, vastakkainasettelun aika on siis ohi.
On myös hyvä tiedostaa, ettei kukaan saa hyviä työsuhdetaitoja synnyinlahjanaan, niitä ei myöskään opita koulun penkillä - työsuhdetaidot rakentuvat ja kehittyvät työelämässä. Yritysten tulisikin antaa tarvittava aika ja mahdollisuudet yksilön työsuhdetaitojen rakentumiselle ja kehittymiselle, sillä työsuhdetaidot vaihtelevat tehtävän työn sekä palveltavan yrityksen mukaan. Voimmekin tunnistaa 1) pysyvät työsuhdetaidot sekä 2) tilannekohtaiset työsuhdetaidot.
Seuraavaksi siirrymme tarkastelemaan lähemmin työsuhdetaitojen käsitettä.