tiistai 16. helmikuuta 2016

Yrityksen arvot henkilökohtaisiksi piirteiksi - yrityskansalaisen profiili

Hei,

Yritys - älä tyydy listaamaan arvoja. Piirrä ihminen ja arvot erilaisiksi ominaisuuksiksi, joita toivot työntekijöiltäsi. Nämä ovat yhteisiä piirteitä, kuten esimerkiksi rehellisyys - ole rehellinen kommunikaatiossa.

Työntekijä -kun yritys on määritellyt, minkälaisen työntekijän se haluaa, voit itse katsoa, sopisitko sinne ja oletko valmis mukautumaan yrityksen haluamaan profiiliin.

Pelkän yrityskulttuurin ja arvojen määrittäminen ei riitä, tulee myös määritellä työntekijä - yrityskansalainen ja sen profiili. Minkälaisilla työntekijän ominaisuuksilla pääsemme parhaiten tavoitteisiimme (yrityksen strategian mukaisesti)? Kun yritys määrittelee oman yrityskansalaisensa, on kyseessä työntekijän muuttuvat työsuhdetaidot, jotka siis vaihtelevat palveltavan yrityksen tai tehtävänkuvan mukaan. Alla on esitelty malli yrityskansalainen-profiilista, joka on koko yrityksen laajuinen (ei siis tehtäväkohtainen).

Huom! Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä.



2. Yrityskansalaisen profiili - Yrityskansalaisen ominaispiirteet
 
 

tiistai 9. helmikuuta 2016

Työpaikoilla pitäisi keskittyä enemmän tulevaisuuteen

Hei,

Me jokainen kohtaamme työpaikalla haastavia tilanteita - näitä voivat olla ammatilliset haasteet (esimerkiksi työn kuormittavuus, tiukat deadlinet) sekä henkiset haasteet (esimerkiksi henkilösuhteet, työpaikkakiusaaminen).

Usein, kun työpaikan ongelmia tai haastavia tilanteita käydään läpi, keskitytään ongelman kuvaamiseen. Mielestäni olisi tärkeämpää alkaa rakentavasti etsiä ratkaisuja. Ongelman kuvaaminen ei hyödytä ketään, sen sijaan se tulee tiedostaa ja sitten esittää ratkaisumallia. Olisi hyvä, jos työelämässä katsottaisiin enemmän tulevaisuuteen ratkaisujen kautta.

Tätä menetelmää voidaan hyödyntää hyvin parhaillaan yrityksissä meneillään olevissa suorituksen arvioinneissa (performance review) - miksi katsoa liikaa mennyttä, kun voisimme kesittyä tulevaan? Tulevaisuuteen keskittäminen vapauttaa esimiehen ja työntekijän mahdollisilta turhilta ristiriidoilta ja arviointi perustuisi tulevaisuuden ratkaisuhin. Tässä työntekijältä vaadittaisiin enemmän vastuunottoa omasta työntekijyydestään ja sen johtamista. Mikäli työntekijä osaa hahmottaa tulevat haasteensa, esittää niihin ratkaisut sekä kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman, jolla yrityksen asettamat tavoitteet hänen kohdallaan saavutetaan, tulisi työntekijä tästä palkita. Kaiken kaikkiaan, on vaarallista antaa yhden henkilön, esimiehen, arvioida yhtä työntekijää, joka voi pahimmillaan tapahtua esimiehen oman mielen mukaan. Tämän vuoksi kannustan työntekijöitä ottamaan vastuuta enemmän itsestään, verkoistoitumaan siten, että muutkin kuin esimies tuntevat työn jäljen. Ja hyvää työtä kannattaa tehdä ja olla ahkera - se kantaa. Ja omasta työstään kannattaa ottaa kokonaisvaltainen vastuu - miten teen mahdollisimman hyvää työtä yrityksen omistajille?

Käsillä oleva tilinpäätösaika on myös otollinen menneisyyden tarkastelulle - katsotaan ja eletään vielä edellisessä vuodessa. Suurempaa painoa pitäisi antaa sille, miten voimme ottaa edellisen vuoden hyödyt ja opit käyttöön tänä vuonna. Ratkaisuja. Näin kyllä osittain yritykset tekevätkin.

Menneisyydessä ei enää tapahdu mitään - vain tulevaisuuteen voimme vaikuttaa. Enemmän tulisi miettiä, miten saamme sirrettyä asiat seuraavalle tasolle, miten pääsemme eteenpäin.

Voimaa työntekijälle ja esimiehille  - voimaa yrityksille!

perjantai 5. helmikuuta 2016

Hyvän työntekijän määritelmä

Hei,

Tällainen ajatus tuli tänään mieleen hyvästä työntekijästä:

"Not just passive receiver but proactive seeker".

Tällä tarkoitan sitä, että jokaisen työntekijän pitää mielestäni etsiä myynnin paikkoja työssään - olipa sitten sisäinen palveluntarjoaja esimerkiksi IT-osastolla tai myyntipäällikkö. Myynnin paikkojen  etsiminen auttaa työntekijää tekemään parhaan mahdollisen suorituksen työssään, koska hän ei pidä työtään itsestäänselvyytenä. Tämä taas nostaa tehokkuutta & kannattavuutta sekä kannustaa työntekijää toimimaan yrittäjämäisemmin. Myynnin paikkoja etsimällä varmistetaan myös  se, että todella autetaan muita ja sitä kautta koko yritystä menestymään - that´s what is all about, right?

Luin taannoin Ekonomi-lehdestä myynnillisyydestä ja tämä ajatus heräsi minussa. Työntekijän täytyy hieman myös etsiä työtään nykyajan maailmassa, jossa roolit ovat moninaisia eivätkä enää niin selkeitä. Esimies ei välttämättä anna enää tehtävälistaa vaan oman roolin muodostumiseen voi itse vaikuttaa. Taas kyse yrittäjämäisyydestä. Tähän kyllä kannustan kaikkia työntekijöitä - mitä vahvemmin rakennat omaa profiiliasi ja brändiäsi sekä vaikutat eri verkostoissa myös työnantajan ulkopuolella (esimerkiksi blogit, koulutukset, tilaisuudet), sitä kovempaa valuuttaa olet työmarkkinoilla. Työnantaja myös hyötyy monipuolisesta osaamisestasi. Tämä on paras työsuhdeturva työntekijälle - monipuoliset taidot & verkostoituminen - yrityksessä ja sen ulkopuolella.

Niin ja jos on töissä pörssiyhtiössä, kannattaa harkita yrityksen osakkeiden ostamista. On kivempi olla töissä, kun voi sanoa olevansa myös yrityksen omistaja :). Tästä saa vielä lisäpuhtia tekemiseen.

Tämmöistä. Palaillaan!

// Kaisa